Mikä on paras tapa tarjoilla saunapalvikinkkua?

Suomalaisen saunapalvikinkun tarjoiluun on useita herkullisia tapoja. Ohuina siivuina leikattuna se on täydellinen leikkelelautasen kulmakivi, ja se sopii erinomaisesti myös voileipien ja runsaiden salaattien raaka-aineeksi. Lämpimissä ruoissa saunapalvikinkku tuo täyteläistä makua pastaruokiin, risottoihin ja munakkaisiin. Parhaimmillaan saunapalvikinkku on, kun se tarjoillaan huoneenlämpöisenä, mikä korostaa sen ainutlaatuista savun ja lihan makujen tasapainoa.

Mikä on paras tapa tarjoilla saunapalvikinkkua?

Perinteinen suomalainen herkkumme ansaitsee arvoisensa tarjoilun. Ohuelti leikattu saunapalvikinkku pääsee oikeuksiinsa monipuolisissa tarjoilukokonaisuuksissa. Leikkelelautasella se on klassinen valinta, joka sopii yhteen niin juustojen, tuoreiden vihannesten kuin hedelmienkin kanssa. Saunapalvikinkku on myös erinomainen raaka-aine erilaisiin voileipiin – olipa kyseessä sitten aamiaisleipä, välipala tai cocktail-tilaisuuden suupalat.

Oikea leikkaustekniikka vaikuttaa merkittävästi makunautintoon. Leikkaa saunapalvikinkku aina ohuiksi siivuiksi terävällä veitsellä poikkisyyhyn nähden. Tämä säilyttää kinkun mehukkuuden ja tuo esiin sen parhaat makuvivahteet. Huoneenlämpöinen kinkku on maukkaimmillaan, joten ota se jääkaapista huoneenlämpöön noin 15-20 minuuttia ennen tarjoilua.

Miten valmistan täydellisen leikkelevadin saunapalvikinkusta?

Täydellinen leikkelevati rakentuu kerroksittain useista elementeistä, joissa saunapalvikinkku on pääroolissa. Aloita valitsemalla sopivan kokoinen tarjoiluvati tai leikkuulauta. Asettele saunapalvikinkku siivut kauniisti löyhille kiehkuroille tai viuhkamaisesti vadille. Täydennä vati vähintään 2-3 juustolla, kuten pehmeällä brie-juustolla, kypsytetyllä cheddarilla tai kotimaisella sinihomejuustolla.

Raikkaat lisäkkeet tasapainottavat kokonaisuutta: viinirypäleet, meloniviipaleet tai päärynälohkot tuovat makeutta, kun taas oliivit, suolakurkut tai paprikasuikaleet antavat suolaisuutta. Viimeistele vati tuoreilla yrteillä, manteleilla tai pähkinöillä sekä muutamalla keksillä tai hapankorppupalalla.

Pienemmälle seurueelle (2-4 henkilöä) riittää kompakti lautanen, jossa on muutamia vaihtoehtoisia makuja. Isommalle joukolle (6-10 henkilöä) kannattaa koota runsaampi vati, jossa on enemmän vaihtoehtoja. Muista järjestellä tuotteet esteettisesti: vaihtele värejä, tekstuureja ja muotoja koko vadin alueelle tasapainoisen kokonaisuuden luomiseksi.

Mitä ruokia voi valmistaa saunapalvikinkusta?

Saunapalvikinkku on monipuolinen raaka-aine lukuisiin ruokiin. Kokeile herkullisia saunapalvikinkku-wrappeja: levitä tortillalle tuorejuustoa, asettele päälle kinkun siivut, raastettua juustoa, rucolaa ja tomaattia. Kääri rullalle ja leikkaa paloiksi.

Herkullinen pasta syntyy, kun kuullotat pannulla sipulia ja valkosipulia, lisäät suikaloitua saunapalvikinkkua ja kermaa. Sekoita keitettyyn pastaan, mausta mustapippurilla ja ripottele pinnalle raastettua parmesaania. Myös pizzoihin saunapalvikinkku tuo täyteläistä makua – kokeile yhdistää sitä ananaksen, aurinkokuivatun tomaatin tai runsaan mozzarellan kanssa.

Saunapalvikinkku tekee tavallisesta salaatista juhla-aterian: yhdistä salaatinlehtiä, kirsikkatomaatteja, kurkkua, avokadoa ja saunapalvikinkku-suikaleita. Viimeistele oliiviöljyllä ja balsamicolla. Tai valmista nopea aamiainen sekoittamalla munakkaaseen saunapalvikinkku-kuutioita, sipulia ja juustoraastetta.

Mitkä ovat parhaat juomat saunapalvikinkun kanssa?

Juomavalinnat voivat korostaa saunapalvikinkun herkullista makuprofiilia monin tavoin. Viineistä erityisesti keskitäyteläiset punaviinit, kuten Pinot Noir tai Beaujolais, tukevat kinkun savuisia vivahteita. Valkoviineistä raikas Riesling tai hedelmäinen Gewürztraminer muodostavat mielenkiintoisen kontrastin savuisen lihan rinnalla.

Oluet ovat perinteinen valinta lihatuotteiden seuraksi. Kokeile saunapalvikinkun kanssa maltaista lager-olutta, täyteläistä amber alea tai jopa savuolutta, joka resonoi kinkun savuaromien kanssa. Alkoholittomista vaihtoehdoista omenamehu, kivennäisvesi sitruunalla tai kotikalja täydentävät maukkaasti kinkun tarjoilun.

Juomia valitessa huomioi tarjoilutilanne: rennolla piknikillä toimii kevyempi juoma, juhlavammassa kattauksessa voit tarjota arvokkaampia viinejä. Muista tarjota juomat oikeassa lämpötilassa – punaviinit viileähkönä (16-18°C) ja valkoviinit sekä oluet jääkaappiviileinä.

Miten saunapalvikinkkua säilytetään oikein?

Asianmukainen säilytys on oleellista saunapalvikinkun maun ja laadun säilyttämiseksi. Avaamaton vakuumipakkaus säilyy jääkaapissa pakkauksen päiväysmerkintään asti. Avattu pakkaus kannattaa säilyttää jääkaapissa 0-4 asteen lämpötilassa, mieluiten ilmatiiviissä rasiassa tai käärittyä kelmuun, jotta kinkku ei kuivu.

Jos et ehdi käyttää kinkkua ajoissa, voit myös pakastaa sen. Kääri siivut voipaperiin pienissä erissä ja sitten ilmatiiviiseen pussiin. Pakastettuna saunapalvikinkku säilyy 1-2 kuukautta, mutta parhaimmillaan se on tuoreena.

Saunapalvikinkun monipuoliset käyttötavat – Kokeile näitä!

Olemme nähneet kuinka saunapalvikinkku muuntautuu moneksi – klassisesta leikkelevadin tähdestä monipuoliseksi ruoanvalmistuksen raaka-aineeksi. Olipa kyseessä herkullinen voileipä, ravitseva salaatti tai täyteläinen pasta, saunapalvikinkku tuo annokseen täyteläistä savuisuutta ja mehevää lihamakua.

Kokeile saunapalvikinkkua myös vähemmän ilmeisissä yhteyksissä: lisää sitä munakkaiden tai kasvispiirakoiden täytteeksi, rullaa pieniä suupaloiksi kasviksien kanssa cocktailtikkuihin tai käytä sitä risotossa tuomaan syvyyttä makuun. Mahdollisuudet ovat lähes rajattomat!

Me Savuhovilla valmistamme saunapalvikinkkumme perinteisellä menetelmällä, lempeässä lämmössä savustaen, mikä takaa ainutlaatuisen maun ja mehukkaan koostumuksen. Tuotteemme ovat luonnostaan vähärasvaisia ja useimmissa on myös Sydänmerkki. Osta saunapalvikinkkumme lähimmästä ruokakaupastasi ja kokeile näitä monipuolisia tarjoiluideoita – huomaat pian, miksi tämä perinteinen herkkumme on säilyttänyt suosionsa vuosikymmenestä toiseen!