5 uniikkia kesäbrunssitarjottavaa leikkeleistä

Kesä tuo mukanaan rennot aamut, jolloin on aikaa panostaa aamupalaan tai jopa oikeaan brunssiin. Leikkeleet ovat brunssipöydän täydellinen kulmakivi, joka taipuu monipuolisesti niin perinteisiin kuin yllättäviinkin tarjottaviin. Kun tavallisten voileipien sijaan kaipaat jotain erityistä, kannattaa kokeilla luovia tapoja käyttää laadukkaita leikkeleitä. Hitaammat kesäaamut kutsuvat nautiskelemaan pitkän aamiaisen äärellä, ja kun aamupalapöytään lisätään hieman ylellisyyttä, syntyy brunssi kuin itsestään. Laadukkaat raaka-aineet ovat onnistuneen brunssielämyksen salaisuus.

1: Leikkelekupit täytettynä kesän raikkailla mauilla

Saunapalvikinkusta valmistetut kupit ovat näyttävä lisä brunssipöytään. Kupit valmistuvat helposti käyttämällä muffinipeltiä muottina. Leikkaa saunapalvikinkusta riittävän suuria siivuja ja asettele ne muffinipellin syvennyksiin niin, että keskelle jää tilaa täytteelle. Paista 180 asteessa noin 8-10 minuuttia, kunnes kinkku on hieman rapeutunut ja pitää muotonsa.

Täytteet ovat vain mielikuvituksesta kiinni! Klassinen munakokkeli saa uutta ilmettä kinkkukupissa, kun koristeeksi lisätään tuoreita yrttejä. Kokeile myös avokadotahnaa, tuorejuustoa tai kevyesti paistettuja kirsikkatomaatteja. Erityisen kesäisen vivahteen saat lisäämällä pilkottuja mansikoita tuorejuuston tai ricottan sekaan – makean ja suolaisen yhdistelmä on brunssien kestosuosikki.

Leikkelekupit voit valmistaa myös etukäteen ja lämmittää juuri ennen tarjoilua. Täytä kupit vasta lämmityksen jälkeen, niin rakenne säilyy rapeana ja täytteet tuoreina.

2: Saaristolaisleipä-bruschettat – suomalaisen brunssipöydän kruunu

Italialaisesta klassikosta saa suomalaisen version käyttämällä saaristolaisleipää perinteisen ciabattan sijaan. Leikkaa saaristolaisleipä ohuiksi viipaleiksi ja paahda ne uunissa tai leivänpaahtimessa kullanruskeiksi. Makea saaristolaisleipä tarjoaa täydellisen makunautinnon yhdistettynä saunapalvikinkun suolaisuuteen.

Levitä paahdetuille leipäviipaleille ohut kerros tuorejuustoa, mieluiten maustettua versiota, kuten yrtein tai pippurein maustettua. Asettele päälle kauniisti saunapalvikinkkusiivuja ja viimeistele annos kesäisillä lisukkeilla: tuoreella kurkkuviipaleella, rucolalla tai mikä parasta – pienellä mansikanpalalla. Mansikan makeus tuo annokseen yllätyksellistä tasapainoa.

Saaristolaisleipä-bruschettat voit asetella kauniille tarjoilulaudalle ja maustaa vielä lopuksi ripauksella mustapippuria ja muutamalla basilikan lehdellä. Nämä kesäiset bruschettat tuovat brunssipöytään väriä ja ovat riittävän täyttäviä myös sellaisenaan nautittavaksi.

3: Piknikherkku: miten valmistat täydellisen leikkelewrapin?

Milloin leikkelewrap on parhaimmillaan? Ehdottomasti silloin, kun siitä on tehty riittävän ohut mutta silti täyteläinen, ja täytteet on valittu harkiten. Aloita levittämällä ohut tortilla tai leipä tasaiselle alustalle. Sivele päälle kerros tuorejuustoa tai majoneesia, jonka jälkeen asettele saunapalvikinkun siivut niin, että ne peittävät lähes koko pohjan.

Täydellisen leikkelewrapin salaisuus on kerroksellisuus ja raikkaus. Lisää kinkun päälle kerros rapeaa salaattia, ohuita kurkkuviipaleita ja haluamiasi yrttejä. Kesäisin tortillaan sopii myös ohueksi viipaloitu nektariini tai persikka tuomaan makeutta. Wrappiin voi lisätä myös paistettua munakasta ohuina suikaleina – se tekee brunssiherkusta erityisen täyttävän.

Miten pakkaat wrapin kesäretkelle? Kääri valmis wrap tiukasti kelmuun tai leivinpaperiin ja anna sen vetäytyä jääkaapissa vähintään 30 minuuttia ennen kuljetusta. Näin täytteet ehtivät tiivistyä yhteen, eikä wrap purkaudu syödessä. Leikkaa wrap viistosti kahtia juuri ennen tarjoilua – näin saat näyttävän leikkauspinnan, josta kaikki herkullisen värikkäät kerrokset erottuvat.

4: Leikkeleiden uudet tuulet – savukinkkuruusut munakkaassa

Saunapalvikinkusta muotoillut ruusut tuovat brunssipöytään yllättävän kauneuden elementin. Valmistus on yksinkertaista: leikkaa kinkku ohuiksi, pitkulaisiksi suikaleiksi. Rullaa suikale tiiviisti alkaen kapeammasta päästä niin, että muodostuu ruusun muoto. Halutessasi voit kiinnittää ruusun pohjan cocktailtikulla.

Valmista munakaspohja sekoittamalla keltuaiset ja valkuaiset erikseen. Vaahdota valkuaiset kevyesti, mausta keltuaiset suolalla, pippurilla ja yrteillä, ja yhdistä varovasti käännellen. Paista pannulla matalalla lämmöllä kannen alla, jotta munakas kohoaa kauniisti. Nostele valmiit kinkkuruusut munakkaan päälle ja viimeistele tuoreilla yrteillä.

Miten tarjoilet savukinkkuruusut? Anna munakkaan jäähtyä hieman ja leikkaa se annospaloiksi niin, että jokaiselle lautaselle tulee oma kinkkuruusu. Tämä annos on sekä kaunis että täyttävä, ja sopii erityisesti juhlallisempiin kesäbrunsseihin.

5: Kesäinen leikkelelautanen moderniin makuun

Perinteinen leikkeleiden tarjoilutapa saa kesäisen päivityksen, kun kokoat modernin leikkelepöydän puiselle tarjoilulaudalle. Keskeisessä roolissa on tietenkin laadukas saunapalvikinkku, joka asetellaan kauniisti viuhkamaiseen muotoon laudan reunalle. Kinkkusiivujen väliin voit asetella ohuita siivuja erilaisia juustoja, jotka täydentävät makumaailmaa.

Kesäiset lisukkeet tekevät leikkeleplankista erityisen: ripottele laudalle tuoreita marjoja, kuten vadelmia, mustikoita ja mansikanpaloja. Lisää pieniä kulhoja, joissa on erilaisia hunajia, sinappia ja hilloja. Paahdetut pähkinät tuovat mukavaa tekstuuria, ja tuoreet yrtit, kuten basilika ja sitruunamelissa, raikkautta.

Leikkeleplankki on täydellinen kesäbrunssin keskipiste, jonka ympärille muu kattaus rakentuu. Tarjoile plankin kanssa erilaisia leipiä, focacciaa ja paahdettu briosseja. Anna vieraidesi koota omat makuyhdistelmänsä – juuri tämä interaktiivisuus tekee brunssista erityisen elämyksen, jossa aamupala muuttuu juhlahetkeksi.

Brunssielämyksiä ja makumuistoja kesään

Kesän brunssipöytä on parhaimmillaan enemmän kuin vain ateria – se on hetki, jolloin voit ottaa aikaa itsellesi ja läheisillesi. Aamupala muuntuu brunssiksi, kun siihen lisätään ripaus luovuutta ja laatua. Saunapalvikinkun kaltaiset laadukkaat raaka-aineet ovat avainasemassa onnistuneen brunssin rakentamisessa.

Erityisesti lämpimän sään aikaan brunssit siirtyvät helposti myös ulos terassille tai puutarhaan, jolloin ruokailuelämykseen yhdistyy kesän tunnelma. Kokeile vaihtelevasti eri reseptejä ja löydä omat suosikkisi. Anna kesän makujen inspiroida ja luo brunssiperinteitä, jotka jäävät mieleen.

Me Savuhovilla uskomme, että laadukkaat leikkeleet ansaitsevat paikkansa kesän juhlapöydissä. Saunapalvikinkku on monipuolinen raaka-aine, joka tuo brunssiin syvyyttä ja makua. Toivotamme maittavia brunsseja ja aurinkoisia kesäaamuja!