3 kesäsesongin parasta aamupalaa Savuhovin tuotteilla

Kesä tuo mukanaan rentouttavan rytmin ja enemmän aikaa nauttia elämän pienistä iloista – kuten rauhallisista aamuista ja kunnon aamupalasta. Auringon noustessa jo varhain, kesäaamuista muodostuu päivän nautinnollisimpia hetkiä. Lomalla on vihdoin aikaa pysähtyä, hengittää ja valmistaa jotain erityistä päivän tärkeimmälle aterialle.

Aamupalalla on valtava merkitys energiatasomme, keskittymiskykymme ja yleisen hyvinvointimme kannalta. Kesän runsaat raaka-aineet – tuoreet marjat, mehevät hedelmät ja laadukkaat kotimaiset leikkeleet – tarjoavat lukemattomia mahdollisuuksia luoda terveellisiä ja herkullisia yhdistelmiä. Erityisesti vähärasvaiset, proteiinipitoiset leikkeleet antavat pitkäkestoista energiaa kesän aktiivisiin päiviin.

1: Saunapalvikinkku-avokado-toast

Avokadotoast on noussut maailmanlaajuiseksi aamupalahitiksi, ja hyvästä syystä. Suomalainen versio tästä suosikista saa uuden ulottuvuuden, kun siihen lisätään ohuen ohut siivu laadukasta saunapalvikinkkua. Tässä reseptissä yhdistyvät pehmeä avokado, rapea leipä ja herkullinen savunmaku.

Ainekset (2 annosta):

  • 4 viipaletta tummaa uunileipää
  • 1 kypsä avokado
  • 4-6 siivua saunapalvikinkkua
  • 1 sitruunan mehu
  • Suolaa ja mustapippuria maun mukaan
  • Chiliä tai chililastuja (halutessasi)

Paahdа leipäviipaleet rapeiksi. Halkaise ja kuori avokado, poista kivi. Muusaa avokado kulhossa haarukalla ja sekoita joukkoon sitruunamehu, suola ja pippuri. Levitä avokadomuusi paahdetuille leiville. Asettele saunapalvikinkku kauniisti avokadolevitteen päälle. Ripottele halutessasi pinnalle chililastuja ja hienonnettuja yrttejä. Vähärasvainen saunapalvikinkku tasapainottaa avokadolevitteen täyteläisyyttä ja tarjoaa runsaasti proteiinia energiseen aamuun.

2: Miten valmistaa täydellinen kesäinen munakas saunapalvikinkulla?

Täydellinen munakas on pehmeä, ilmava ja täynnä makua. Kun siihen lisää laadukasta saunapalvikinkkua ja kesän tuoreita kasviksia, syntyy ruokaisa aamiainen, joka pitää nälän loitolla pitkään. Moni kuitenkin kamppailee munakkaan valmistuksen kanssa – joko se ylikypsyy tai maut eivät pääse oikeuksiinsa.

Ainekset (2 annosta):

  • 6 kananmunaa
  • 2 rkl vettä
  • 6-8 siivua saunapalvikinkkua pieniksi suikaleiksi leikattuna
  • 1 pieni punasipuli hienonnettuna
  • 1 kourallinen kirsikkatomaatteja puolitettuna
  • 1 dl tuoretta pinaattia
  • Suolaa ja mustapippuria
  • 1 rkl voita paistamiseen

Riko munat kulhoon, lisää vesi ja vatkaa kevyesti haarukalla. Liika vatkaaminen tekee munakkaasta kuivan. Kuumenna paistinpannu keskilämmöllä ja sulata voi. Lisää punasipuli ja kuullota minuutin ajan. Lisää saunapalvikinkku ja paista 30 sekuntia. Kaada munaseos pannulle. Anna hyytyvän hetken, sitten vedä lastalla varovasti reunoilta keskelle päin, jotta kypsymätön muna valuu reunoille. Kun munakas on lähes hyytynyt mutta yhä hieman kostea, lisää tomaatit ja pinaatti toiselle puolelle. Taita munakas kahtia ja tarjoile välittömästi.

3: Täytetyt croissantit saunapalvikinkulla ja aurinkokuivatuilla tomaateilla

Viikonloppuaamuina tai lomapäivinä on ihana hemmotella itseään hieman ylellisemmällä aamiaisella. Ranskalainen klassikoiden kuningas – croissant – muuntuu täysipainoiseksi ateriaksi, kun sen täyttää huolella valituilla raaka-aineilla. Tässä reseptissä rapeapintainen ja pehmeäsisuksinen croissant kohtaa suussa sulavan saunapalvikinkun ja intensiivisen makuiset aurinkokuivatut tomaatit.

Ainekset (2 annosta):

  • 2 tuoretta croissanttia
  • 4-6 siivua saunapalvikinkkua
  • 4 aurinkokuivattua tomaattia öljystä valutettuna, suikaloituna
  • 2 rkl tuoretta basilikaa hienonnettuna
  • 2 rkl kevyttä tuorejuustoa
  • Mustapippuria maun mukaan

Halkaise croissantit vaakatasossa. Levitä molempien puoliskojen sisäpinnalle ohut kerros tuorejuustoa. Asettele saunapalvikinkku kauniisti alemmalle puoliskolle. Ripottele päälle aurinkokuivatut tomaattisuikaleet ja tuore basilika. Mausta kevyesti mustapippurilla. Sulje croissant yläpuoliskolla ja lämmitä halutessasi uunissa 150 asteessa pari minuuttia. Vähärasvainen saunapalvikinkku tasapainottaa täydellisesti croissantin rikkaan voitaikinan, luoden kohtuullisemman version tästä klassikosta.

Aamupalan taikaa – laatu tekee eron

Kesä on täydellinen aika kokeilla uusia makuyhdistelmiä ja nauttia hieman erityisemmistä aamupaloista. Edellä esitellyt reseptit tarjoavat monipuolisia vaihtoehtoja erilaisiin aamuihin – arjen kiireestä viikonlopun nautiskeluun. Yhteistä niissä kaikissa on laadukkaat raaka-aineet, jotka todella tekevät eron lopputulokseen.

Me Savuhovilla valmistamme lihatuotteemme huolella, kunnioittaen perinteitä mutta hyödyntäen nykyaikaisia menetelmiä. Savuhovin saunapalvikinkku on valmistettu korkealaatuisista raaka-aineista, ja se on ansainnut sekä Avainlippu- että Sydänmerkki-tunnustukset merkkinä laadusta ja terveellisyydestä. Vähärasvainen saunapalvikinkku on monipuolinen ainesosa, joka sopii niin aamiaiselle, lounaalle kuin iltapalalle.

Kokeile näitä reseptejä kesän aikana ja anna aamupalan nousta jälleen arvoiselleen paikalle päivän tärkeimpänä ateriana. Laadukkaat, puhtaat raaka-aineet ja pieni ylimääräinen panostus tekevät tavanomaisista aamupaloista ikimuistoisia makuelämyksiä, joilla lomapäivät alkavat täydellisesti.