Miten valmistaa nopea saunapalvikinkku-voileipäkakku?

Herkullisen ja nopean voileipäkakun valmistaminen saunapalvikinkusta onnistuu helposti, kun tiedät oikeat perusraaka-aineet ja työvaiheet. Leipäkerrokset, tuorejuusto, majoneesi ja laadukas saunapalvikinkku muodostavat tämän suomalaisen klassikon perustan. Voileipäkakun kokoaminen kestää noin 30 minuuttia, ja koristelun jälkeen herkkua voi tarjoilla juhlissa tai arjen luksushetkinä. Tässä artikkelissa opit valmistamaan maittavan voileipäkakun kätevällä aikataululla.

Miten valmistaa nopea saunapalvikinkku-voileipäkakku?

Voileipäkakun valmistaminen onnistuu nopeasti, kun kaikki tarvikkeet ovat valmiina käden ulottuvilla. Tarvitset leivän kuorimiseen terävän veitsen, suuren tarjoiluastian tai kakkulautasen, kulhon täytteen sekoittamista varten ja lastan tai veitsen levittämistä varten.

Mainio perusresepti syntyy ranskanleivästä tai isosta paahtoleivästä, saunapalvikinkusta, tuorejuustosta ja majoneesista. Saunapalvikinkku tuo voileipäkakkuun mehevää, savuista makua ja toimii erinomaisesti niin täytteessä kuin koristelussa. Valmistusaika on noin 30 minuuttia plus mahdollinen jäähdytys.

Halutessasi voit valmistaa kakun jo edellisenä päivänä, jolloin maut ehtivät asettua ja tarjoilu on vaivatonta. Perusprosessi on yksinkertainen: leikkaa leipäkerrokset, valmista täyte, kokoa kerrokset ja koristele näyttävästi.

Mitä aineksia tarvitaan saunapalvikinkku-voileipäkakkuun?

Onnistuneen voileipäkakun perusta on laadukkaat raaka-aineet. Tässä kattava lista:

  • Leipäpohja: 1-2 isoa ranskanleipää tai 12-16 viipaletta paahtoleipää
  • Täyte: 200-300 g saunapalvikinkkua ohuina siivuina
  • Levitteet: 400 g maustettua tuorejuustoa ja 2 dl majoneesia
  • Kostutus: 1 dl maitoa tai kermaa
  • Mausteet: Suolaa, mustapippuria, tilliä, ruohosipulia
  • Koristeluun: Saunapalvikinkkusiivuja, kurkkua, tomaattia, kananmunaa, tilliä

Tuorejuusto ja majoneesi luovat täytteelle kermaisen perustan, johon saunapalvikinkun savuinen maku yhdistyy täydellisesti. Voit korvata majoneesin kermaviilillä kevyempää vaihtoehtoa etsiessäsi. Tuorejuuston maun voi valita mieltymysten mukaan – yrtti-, valkosipuli- tai pippurimaut toimivat kaikki erinomaisesti saunapalvikinkun kanssa.

Kuinka kauan saunapalvikinkku-voileipäkakun valmistus kestää?

Kokonaisuudessaan voileipäkakun valmistamiseen kuluu aikaa noin 30-45 minuuttia:

  1. Leipäkerrosten valmistelu: 5-10 minuuttia
  2. Täytteen sekoittaminen: 5 minuuttia
  3. Kakun kokoaminen: 10 minuuttia
  4. Päällystäminen ja koristelu: 10-20 minuuttia

Ajan säästämiseksi voit pilkkoa koristeet ja valmistella täytteen etukäteen. Kannattaa huomioida, että valmis kakku tarvitsee vähintään 1-2 tuntia jääkaapissa ennen tarjoilua, jotta täyte jähmettyy ja maut yhdistyvät. Ihanteellisesti voileipäkakku valmistetaan juhlia edeltävänä päivänä, jolloin se ehtii tekeytyä yön yli.

Jos aikaa on vähän, käytä valmiiksi viipaloitua leipää ja osta valmiiksi viipaloitua saunapalvikinkkua. Nopeutta voi lisätä myös käyttämällä valmista majoneesia sekoitettuna tuorejuustoon.

Miten koristella saunapalvikinkku-voileipäkakku näyttävästi?

Koristelussa vain mielikuvitus on rajana. Perinteisesti voileipäkakun pinta peitetään ensin ohuella tuorejuusto-majoneesikerroksella, jonka päälle asetellaan koristeet.

Saunapalvikinkku toimii erinomaisena koristeena joko ruusukkeiden muodossa tai tyylikkäinä siivuina. Värikkyyttä tuovat:

  • Kurkku- ja tomaattiviipaleet
  • Kananmunasiivut
  • Tuoreet yrtit kuten tilli ja ruohosipuli
  • Pikkelöidyt punasipulirenkaat
  • Retiisiviipaleet

Juhlavia tilaisuuksia varten voit koristella voileipäkakun näyttävämmillä elementeillä, kuten saunapalvikinkku-ruusukkeilla ja kasvistaideteoksilla. Arkisempiin tarjoiluihin pelkistetty, yksinkertainen koristelu on tyylikäs vaihtoehto. Muista värikontrasti – punainen tomaatti, vihreä kurkku ja ruskea saunapalvikinkku luovat herkullisen näköisen yhdistelmän.

Voiko saunapalvikinkku-voileipäkakun valmistaa etukäteen?

Kyllä, voileipäkakku on erinomainen etukäteen valmistettava herkku. Parhaimmillaan kakku on, kun se valmistetaan 12-24 tuntia ennen tarjoilua. Tällöin maut ehtivät asettua ja leipäkerrokset pehmetä sopivasti.

Säilytysvinkit:

  • Peitä voileipäkakku kelmulla tiiviisti, jotta pinta ei kuivu
  • Säilytä jääkaapissa, ei viileäkaapissa tai ruokakomeroissa
  • Koristele vasta 1-2 tuntia ennen tarjoilua
  • Voileipäkakku säilyy jääkaapissa 2-3 päivää

Saunapalvikinkku säilyy voileipäkakussa erinomaisesti, sillä se on valmiiksi kypsennetty lihatuote. Jos valmistat kakun useita päiviä etukäteen, voit jättää koristelun tekemättä ja lisätä tuoreet kasvikset vasta tarjoilupäivänä. Näin kakku säilyy parhaiten.

Saunapalvikinkku-voileipäkakun parhaat tarjoiluvinkit

Voileipäkakku on parhaimmillaan huoneenlämpöisenä, joten ota se jääkaapista 30 minuuttia ennen tarjoilua. Leikkaaminen onnistuu parhaiten terävällä, kostealla veitsellä. Tarjoile voileipäkakku sopivina annospaloina, noin 2×5 cm kokoisina siivuina.

Voileipäkakun kanssa sopivat tarjottavaksi:

  • Raikas vihersalaatti
  • Pikkusuolaiset lisäkkeet
  • Kuohuviini tai raikas mehu

Me Savuhovilla valmistamme saunapalvikinkun perinteisellä menetelmällä, jossa liha kypsyy hitaasti saunan lempeässä lämmössä saaden ainutlaatuisen makunsa leppäpuun savusta. Tuotteemme on vähärasvainen ja sydänmerkitty, mikä tekee siitä terveellisen vaihtoehdon voileipäkakun täytteeksi.

Toivomme, että kokeilet tätä helppoa ja nopeaa reseptiä kotona! Saunapalvikinkku-voileipäkakku on takuuvarma menestys niin juhlissa kuin arjen herkutteluhetkissä. Tuotteitamme löydät hyvin varustelluista ruokakaupoista ympäri Suomen.