5 tapaa nauttia saunapalvikinkkua arjessa

Arki voi olla kiireistä, mutta se ei tarkoita, että ruoan maukkaudesta pitäisi tinkiä. Perinteisellä menetelmällä valmistettu saunapalvikinkku tarjoaa monipuolisen avun jokapäiväiseen ruoanlaittoon. Tämä lempeästi savustettu herkku on luonnostaan vähärasvainen ja proteiinipitoinen, tehden siitä erinomaisen valinnan terveelliseen ja monipuoliseen ruokavalioon. Suomalainen perinne kohtaa modernin keittiön, kun saunapalvikinkku taipuu niin nopeisiin arkiaterioihin kuin pitkän kaavan illallisiinkin. Tutustu kanssamme näihin käytännöllisiin ja inspiroiviin tapoihin sisällyttää tämä maukas ainesosa päivittäiseen ruokapöytään!

1: Täydelliset voileivät ja wrapit arjen kiireeseen

Kiireinen aamu tai työlounas kaipaa usein nopeaa mutta ravitsevaa ratkaisua. Saunapalvikinkku tekee tavallisesta voileivästä juhla-aterian muutamassa minuutissa. Klassisen kinkku-juusto -yhdistelmän lisäksi kokeile yhdistää saunapalvikinkku tuoreisiin yrtteihin, avokadoon tai omena- ja rucolasalaattiin raikkaiden makujen löytämiseksi.

Vinkki täydelliseen aamiaisvoileipään: Paahda täysjyväleipä kullanruskeaksi. Levitä leivälle ohut kerros laadukasta voita, lisää muutama ohut siivu saunapalvikinkkua, ripaus vastaraastettua parmesaania, tuoretta rucolaa ja lopuksi yksi paistettu kananmuna. Viimeistele pienellä määrällä balsamicoa ja mustapippuria. Tämä voileipä tarjoaa täydellisen tasapainon proteiinia, hyviä rasvoja ja hiilihydraatteja päivän aloitukseen.

Wrappien tekeminen on myös loistava vaihtoehto – ne voi valmistaa etukäteen ja ottaa mukaan töihin tai kouluun. Kokeile saunapalvikinkkua, raejuustoa ja tuoreita kasviksia täysjyvätortillaan käärittynä. Lisää hieman sinappikastiketta tai yrttituorejuustoa makua syventämään.

2: Ruokaisat salaatit saunapalvikinkulla

Raikas salaatti saa uuden ulottuvuuden, kun siihen lisää laadukasta saunapalvikinkkua. Kinkku tuo salaattiin tarvittavaa täyttävyyttä ja proteiinia tehden siitä kokonaisen aterian pelkän lisäkkeen sijaan. Saunapalvikinkun savuinen aromi täydentää erinomaisesti tuoreiden kasvisten raikkautta.

Näyttävä mutta helppo kinkkusalaatti: Sekoita kulhossa rucolaa, babypinaattia, ohueksi viipaloitua punaista sipulia, puolikkaita kirsikkatomaatteja, ja kuutioitua kurkkua. Lisää joukkoon saunapalvikinkkua suikaleina. Valmista kastike sekoittamalla 2 rkl oliiviöljyä, 1 rkl valkoviinietikkaa, teelusikallinen Dijonin sinappia, ripaus hunajaa, suolaa ja pippuria. Kruunaa salaatti muutamalla paahdettuja saksanpähkinöillä ja vuohenjuusto-muruilla.

Kastikkeiden valinta on tärkeää saunapalvikinkun maun korostamiseksi. Kevyet vinaigrette-tyyppiset kastikkeet, kuten sinappi-hunaja tai sitruuna-yrtti, toimivat erityisen hyvin antaen kinkun maun loistaa esiin. Vältä liian raskaita kermapohjaisia kastikkeita, jotka saattavat peittää alleen saunapalvikinkun herkän savun maun.

3: Pikapastat ja risotot arjen pelastajina

Kiireisenä arki-iltana pasta- ja risottoruoat nousevat usein pelastajiksi. Saunapalvikinkku tuo näihin ruokiin valmiiksi maukkautta ja savuista aromia, jolloin ruoka valmistuu nopeasti mutta maistuu kuin olisi nähnyt paljon vaivaa.

Kermainen kinkkupasta alle 20 minuutissa: Keitä 250g pennepastaa pakkauksen ohjeen mukaan. Samalla kuullota pannulla 1 hienonnettu sipuli ja 2 murskattu valkosipulinkynsi oliiviöljyssä. Lisää 1 dl kuohukerma, 100g suikaloitua saunapalvikinkkua ja kourallinen pakasteherneitä. Anna hautua 2-3 minuuttia. Valuta kypsä pasta ja lisää pannulle. Sekoita joukkoon 50g raastettua parmesaania ja ripaus mustapippuria. Tarjoile välittömästi.

Risotot ovat myös erinomainen tapa hyödyntää saunapalvikinkkua. Perusrisottoon (arborio-riisiä, sipulia, valkoviiniä ja kasvislientä) lisätään lopuksi suikaleita saunapalvikinkkua, parmesaania ja tuoretta timjamia. Voit lisätä kevätkaudella parsan palasia, syksyllä sieniä tai ympäri vuoden pakasteherneitä risottoon tuomaan lisämakua ja väriä. Näistä yhdistelmistä syntyy ravintolatasoinen ateria alle puolessa tunnissa. Kokeile myös saunapalvikinkkua pestopohjaisten pastaruokien kanssa – yllätyksellisen herkullinen yhdistelmä!

4: Munakkaat ja munakokkeli saunapalvikinkulla

Kananmunat ja saunapalvikinkku ovat klassinen pari, joista syntyy nopeasti ravitseva ateria mihin tahansa päivän hetkeen. Kinkun savuinen maku tekee yksinkertaisistakin munaruoista juhlavia, eikä valmistamiseen kulu montaa minuuttia.

Täydellinen kinkkumunakas: Riko kulhoon 3 kananmunaa ja lisää loraus kermaa tai maitoa. Mausta suolalla ja pippurilla. Vispaa haarukalla tasaiseksi. Kuumenna paistinpannulla nokare voita keskilämmöllä. Kaada munaseos pannulle ja anna sen hyytyä hetki. Kun munakas alkaa jähmettyä reunoilta, lisää 50g suikaloitua saunapalvikinkkua, 2 rkl raastettua juustoa ja kourallinen hienonnettua ruohosipulia. Taita munakas kahtia lastalla ja anna kypsyä vielä puoli minuuttia. Tarjoile välittömästi tuoreen leivän kanssa.

Munakokkeli tarjoaa vielä nopeamman vaihtoehdon. Valmista perusmunakokkeli sekoittamalla muniin, kermaan, suolaan ja pippuriin saunapalvikinkkukuutioita. Paahtoleivän päällä tarjoiltuna tämä on täydellinen aamiainen tai pikainen illallinen. Vaihtele lisäkkeitä: tuore tomaatti, avokado, keitetty parsa tai paahdetut herkkusienet tuovat vaihtelua ja eri makuyhdistelmiä.

5: Nopeat uuniruoat kiireisille koti-illoille

Uunissa valmistuvat ruoat ovat kiireisen kodin pelastus – ruoka kypsyy omia aikojaan samalla kun voit tehdä muita askareita. Saunapalvikinkku tuo uuniruokiin makua ja täyteläisyyttä ilman pitkää haudutusaikaa.

Helppo peruna-kinkku-uunivuoka: Kuori ja viipaloi ohueksi 800g perunoita. Viipaloi 1 sipuli ja suikaloi 200g saunapalvikinkkua. Voitele uunivuoka ja lado perunat, sipulit ja kinkut kerroksittain. Mausta suolalla, pippurilla ja tuoreella timjamilla. Kaada päälle 2 dl ruokakermaa ja 1 dl maitoa sekoitettuna. Ripottele pinnalle 100g juustoraastetta. Paista 200 asteessa noin 40-45 minuuttia kunnes perunat ovat pehmeitä ja pinta kauniin kullanruskea.

Kokeilemisen arvoisia kinkku-kasvisyhdistelmiä uuniin ovat esimerkiksi saunapalvikinkku kesäkurpitsan, kirsikkatomaattien ja fetajuuston kanssa tai kinkku-parsakaali-vuoka, joka valmistuu nopeasti juustokastikkeessa. Lisää valmiiseen ruokaan reilusti mustapippuria korostamaan kinkkujen makua. Näissä resepteissä saunapalvikinkku kypsyy nopeasti ja antaa ruoalle valmiin, runsaan maun.

Herkullisia hetkiä arjessa saunapalvikinkun kanssa

Nämä viisi ideaa osoittavat, miten monikäyttöinen ainesosa saunapalvikinkku on jokapäiväisessä ruuanlaitossa. Arjen rutiinit muuttuvat nautinnollisiksi ruokahetkiksi, kun valmistaminen on helppoa mutta lopputulos herkullinen. Toivottavasti nämä vinkit inspiroivat sinua kokeilemaan uusia tapoja hyödyntää tätä perinteistä suomalaista herkkua ruokapöydässäsi.

Me Savuhovilla valmistamme saunapalvikinkkumme satoja vuosia vanhalla perinteisellä menetelmällä, jossa liha kypsyy lempeässä lämmössä leppäpuun savussa. Tämä antaa kinkulle ainutlaatuisen, aidon maun, joka tekee arjesta hieman juhlavampaa. Tuotteemme ovat luonnostaan vähärasvaisia ja sydänmerkittyjä, joten niitä voi nauttia hyvällä omallatunnolla osana tasapainoista ruokavaliota. Tule tutustumaan saunapalvikinkkuumme ja löydä omat suosikkitapasi hyödyntää sitä arjen herkullisissa hetkissä!