Suomalainen ruokaperinne on täynnä herkullisia klassikoita, jotka ovat ilahduttaneet sukupolvia. Nämä tutut ruoat saavat kuitenkin aivan uudenlaista potkua, kun niihin lisätään laadukkaita raaka-aineita. Yksi monipuolisimmista lisäyksistä on murea korppukinkku, joka tuo klassikkoihin sekä makua että ravintorikkaan proteiinilisän. Tässä artikkelissa tutustumme viiteen perinteiseen suomalaiseen herkkuun, jotka saavat uutta elämää korppukinkun ansiosta. Nämä reseptit sopivat niin arkeen kuin juhlaan, ja niiden valmistaminen on helppoa jokaiselle ruoanlaittajalle.
Suomalainen ruokaperinne uuteen loistoon
Suomalainen ruokaperinne on kehittynyt vuosisatojen saatossa vastaamaan pohjoisen ilmaston haasteisiin. Ruokavalio on perinteisesti perustunut yksinkertaisiin, mutta ravintoarvoiltaan rikkaisiin ruokiin, jotka ovat pitäneet ihmisiä kylläisinä pitkään. Karjalanpiirakat, lohikeitto, ruispannukakut, kaalilaatikko ja munakas ovat esimerkkejä ruoista, jotka ovat säilyttäneet paikkansa suomalaisten sydämissä vuodesta toiseen.
Nykyään näitä klassikoita voidaan helposti päivittää lisäämällä niihin laadukkaita raaka-aineita, kuten mureaa korppukinkkua. Korppukinkku on kevyesti savustettu ja ilmakuivattu kinkku, joka tuo ruokiin syvyyttä ja umamin makua. Sen korkea proteiinipitoisuus ja matala rasvapitoisuus tekevät siitä myös terveellisen lisän lähes mihin tahansa ruokaan. Korppukinkun maku sopii erinomaisesti yhteen perinteisten suomalaisten makujen kanssa ja tuo niihin uudenlaista vivahteikkuutta.
Karjalanpiirakat murea korppukinkku -täytteellä
Karjalanpiirakat ovat yksi tunnetuimmista suomalaisista leivonnaisista. Näiden riisipuurolla täytettyjen ruistaikinakuorten historia ulottuu satojen vuosien taakse Karjalan alueelle, josta ne ovat levinneet koko Suomeen. Perinteinen karjalanpiirakka saa uutta ilmettä ja makua, kun riisipuuron sekaan lisätään ohueksi leikattua mureaa korppukinkkua.
Karjalanpiirakat korppukinkulla (n. 15 kpl)
2 dl vettä
n. 4 dl ruisjauhoja
Voiteluun:
2 dl maitoa
Valmistus:
- Valmista ensin riisipuuro: keitä riisit ja maito puuroksi (n. 40 min). Lisää suola.
- Anna puuron jäähtyä ja sekoita joukkoon ohueksi leikattu korppukinkku.
- Sekoita taikinaa varten vesi, suola ja jauhot. Alusta taikina kiinteäksi.
- Kauli taikina ohueksi levyksi ja ota siitä pyöreitä paloja (esim. lasin avulla).
- Kauli pyöreät taikinapalat soikeiksi levyiksi.
- Laita keskelle riisitäytettä ja rypytä reunat.
- Paista 275°C uunissa n. 10-15 minuuttia.
- Voitele paistamisen jälkeen voi-maitoseoksella.
Tarjoile perinteisen munavoin kanssa tai kokeile uutta twistiä lisäämällä munavoihin hienonnettua korppukinkkua!
Korppukinkulla täydennetty ruispannareiden luksusversio
Ruispannukakut eli ruispannarit ovat trendikäs tulkinta perinteisestä suomalaisesta ruispuurosta. Kun taikinaan lisätään hienonnettua mureaa korppukinkkua, saadaan aikaan herkullinen suolainen versio, joka sopii monenlaisiin aterioihin.
Korppukinkku-ruispannarit (4-6 annosta)
4 dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta
2 kananmunaa
2 rkl sulatettua voita
voita paistamiseen
Valmistus:
- Sekoita kuivat aineet kulhossa.
- Lisää munat, maito ja sulatettu voi, sekoita tasaiseksi.
- Lisää korppukinkku ja anna taikinan levätä 30 minuuttia.
- Paista voissa pannulla ohuita pannukakkuja molemmilta puolilta.
Näitä ruispannareita voi tarjoilla monin tavoin. Suolaisena versiona ne maistuvat erinomaisilta tuorejuuston ja yrttien kanssa. Makeana vaihtoehtona kokeile marjoja ja hunajaa. Kinkkuinen ruispannari toimii myös erinomaisena pohjana pieniä cocktail-paloja valmistettaessa – leikkaa pannukakku pienemmiksi paloiksi ja lisää päälle erilaisia täytteitä.
Korppukinkku-kaalilaatikko: arkiruoan kuningas
Kaalilaatikko on suomalaisen arkiruoan klassikko, joka on pitänyt pintansa vuosikymmenten ajan. Perinteisesti kaalilaatikko valmistetaan jauhelihan kanssa, mutta korppukinkulla höystettynä siitä tulee erityisen maukas ja monipuolinen ateria.
Korppukinkku-kaalilaatikko (4-6 annosta)
1 pieni keräkaali (n. 1 kg)
300 g jauhelihaa
2 dl riisiä
2 rkl siirappia
1 tl maustepippuria
Ainekset:
2 rkl vettä
50 g mureaa korppukinkkua, siivuina
1 dl raastettua juustoa
tuoretta ruohosipulia hienonnettuna
Valmistus:
- Riko munat kulhoon, lisää vesi ja mausteet. Vatkaa kevyesti haarukalla.
- Kuumenna paistinpannu keskilämmöllä ja lisää nokare voita.
- Kaada munaseos pannulle ja anna sen hyytyä hetki.
- Asettele korppukinkku ja sipuli tasaisesti munakkaan päälle.
- Kun munakas on lähes hyytynyt, ripottele juusto päälle.
- Taita munakas puolikuuksi tai anna sen kypsyä sellaisenaan.
- Koristele hienonnetulla ruohosipulilla.
Tämä munakas on täydellinen aamiainen tai nopea illallinen. Korppukinkun maku sulautuu kauniisti munakkaaseen, ja se tarjoaa proteiinia pitämään nälän loitolla pitkään. Kokeile myös erilaisia kasvisvaihtoehtoja: parsa, tomaatti ja pinaatti sopivat erinomaisesti korppukinkun kanssa.
Juhla- ja arkipöydän suomalaiset herkut uudella twistillä
Suomalainen ruokaperinne on aina ollut muuntautumiskykyinen ja käytännöllinen. Perinteiset ruoat, kuten karjalanpiirakat, lohikeitto, ruispannarit, kaalilaatikko ja munakas ovat helppoja päivittää korppukinkulla, joka tuo niihin uutta makua ja ravitsemuksellista arvoa muuttamatta niiden perusolemusta.
Korppukinkun monipuolisuus ruoanlaitossa on hämmästyttävää. Se toimii niin pääraaka-aineena kuin maun antajana, ja sen vähärasvaisuus tekee siitä terveellisen vaihtoehdon muihin lihavaihtoehtoihin verrattuna. Lisäksi korppukinkku on helppo säilyttää jääkaapissa, ja se on aina valmiina käytettäväksi mitä erilaisimpiin ruokiin.
Me Savuhovilla olemme ylpeitä voidessamme tarjota laadukkaita lihavalmisteita suomalaisiin koteihin. Murea korppukinkku on yksi suosituimmista tuotteistamme, ja toivomme, että nämä reseptit innostavat sinua kokeilemaan sitä erilaisissa yhteyksissä. Jaa kanssamme oma suosikkireseptisi korppukinkulla ja ilahduta läheisiäsi uusilla makuelämyksillä!