Suomalaisen ruokapöydän klassikko, mehevä ja maukas saunapalvikinkku, tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia herkullisiin aterioihin. Lempeän savuinen maku ja monikäyttöisyys tekevät siitä täydellisen raaka-aineen niin arjen pikaisiin ruokiin kuin juhlapöydän näyttäviinkin annoksiin. Tämä perinteinen herkku on löytänyt tiensä suomalaisten sydämiin vuosikymmenien ajan, eikä syyttä – sen ainutlaatuinen maku ja rakenne tuovat ruokiin syvyyttä, jota on vaikea korvata. Seuraavaksi esiteltävät ruokaideat tarjoavat uusia tapoja nauttia tästä rakastetusta klassikosta, olipa kyseessä sitten nopea arkiateria tai vieraita varten valmistettu juhlaruoka.
1: Saunapalvikinkku-voileipäkakku
Voileipäkakku saa uuden, herkullisen ulottuvuuden, kun pääraaka-aineena käytetään mehevää saunapalvikinkkua. Tässä reseptissä perinteinen suosikki saa raikkaita makuja ja yllättävän twistin, joka tekee siitä täydellisen tarjottavan juhliin tai viikonlopun brunssille.
Ainekset (8-10 hengelle):
- 1 pkt paahtoleipää (kuoretonta)
- 200 g saunapalvikinkkua, ohuelti siivutettuna
- 200 g tuorejuustoa (maustamaton)
- 100 g majoneesia
- 1 ruukku rucolaa
- 1 punainen paprika
- 2 rkl kapriksia
- 1 punasipuli, ohuina renkaina
- 2 rkl tuoretta basilikaa hienonnettuna
- Mustapippuria maun mukaan
Valmistus: Sekoita tuorejuusto ja majoneesi. Asettele leipäviipaleet vuorotellen pysty- ja vaakasuuntaan asettaen väliin tuorejuusto-majoneesiseosta. Lisää kerrosten väliin saunapalvikinkkua, rucolaa, paprikasuikaleita, kapriksia ja punasipulia. Päällystä kakku tuorejuustoseoksella ja koristele kinkulla, yrteillä ja kasviksilla. Anna vetäytyä kylmässä 2 tuntia ennen tarjoilua. Saunapalvikinkun savuisa maku tekee tästä kakusta erityisen juhlavan.
2: Helppo saunapalvikinkku-pasta 15 minuutissa
Tämän nopean pasta-annoksen valmistamiseen menee vain vartti, mutta maku on kuin huippuravintolasta. Kiireisen arjen keskellä tämä resepti pelastaa nälkäiset ruokailijat ilman kompromisseja maun suhteen.
Ainekset (4 annosta):
- 400 g spagettia tai muuta pastaa
- 150 g saunapalvikinkkua, suikaloituna
- 1 pieni kesäkurpitsa, suikaloituna
- 150 g kirsikkatomaatteja, puolitettuina
- 2 valkosipulinkynttä, hienonnettuna
- 1 dl ruokakermaa
- 1 dl raastettua parmesaania
- Tuoretta basilikaa
- Oliiviöljyä
- Mustapippuria
Valmistus: Keitä pasta ohjeen mukaan. Samanaikaisesti kuumenna paistinpannulla oliiviöljyä ja lisää valkosipuli. Lisää kinkku ja kesäkurpitsa, paista 2-3 minuuttia. Kaada sekaan ruokakerma, lisää tomaatit ja anna kiehahtaa. Sekoita valutettu pasta joukkoon, ripottele parmesaani ja basilika päälle. Saunapalvikinkku tuo annokseen täyteläisen maun, joka tekee tästä yksinkertaisesta ruoasta erityisen herkullisen. Voit varioida reseptiä käyttämällä eri kasviksia kauden mukaan.
3: Täytetyt saunapalvikinkku-wrap-rullat kesän piknikeille
Nämä makoisan täyttävät wrap-rullat ovat täydellisiä mukaan otettavia eväitä piknikille, mökille tai vaikka työlounaaksi. Helppo valmistaa etukäteen ja ne pysyvät mehevinä ja herkullisina kuljetuksenkin ajan.
Ainekset (4 rullaa):
- 4 isoa tortillaa
- 150 g saunapalvikinkkua, siivuina
- 200 g tuorejuustoa (maustettua tai maustamatonta)
- 1 punasipuli, ohuina renkaina
- 1 kurkku, suikaloituna
- Jääsalaattia
- 1 avokado, viipaloituna
- 1 rkl balsamicosiirappia
- Mustapippuria
Valmistus: Levitä tortillojen päälle kerros tuorejuustoa. Asettele kinkku, salaatti ja vihannekset tasaisesti päälle. Viimeistele tiputtamalla hieman balsamicosiirappia ja mausta pippurilla. Kääri tiukaksi rullaksi ja kääri leivinpaperiin tai kelmun sisään. Säilytä jääkaapissa korkeintaan vuorokausi. Tarjoile puolitettuna. Saunapalvikinkku pääsee oikeuksiinsa tässä raikkaassa yhdistelmässä, jossa sen maku tasapainottaa täydellisesti tuoreiden vihannesten raikkautta.
Saunapalvikinkun monipuolisuus osana suomalaista ruokakulttuuria
Nämä kolme reseptiä ovat vain pintaraapaisu siitä, miten monipuolisesti saunapalvikinkkua voi käyttää keittiössä. Oli kyseessä sitten juhlava voileipäkakku, nopea pasta-ateria tai mukaan otettavat wrap-rullat, tämä klassinen raaka-aine tuo annoksiin syvyyttä ja makua, joka viehättää suomalaisia sukupolvesta toiseen.
Me Savuhovilla olemme ylpeitä voidessamme tarjota aitoa, perinteisellä menetelmällä valmistettua saunapalvikinkkua, joka on lempeästi savustettu leppähaloilla ja täynnä perinteistä makua. Tuotteemme ovat luonnostaan vähärasvaisia, useimmissa on sydänmerkki, ja ne soveltuvat erinomaisesti monipuoliseen ruoanlaittoon. Kokeile näitä reseptejä ja tuotteitamme – huomaat eron laadussa ja maussa.