Miten hyödyntää pääsiäisen ylijäämäruoat arjessa?
Pääsiäisen jälkeen moni miettii, miten hyödyntää ylijäämäruoat arjessa fiksusti. Yksi tapa on muuntaa vanhat perunat, kananmunat ja lihatuotteet uusiksi, herkullisiksi aterioiksi. Esimerkiksi vanhoista keitetyistä perunoista voi valmistaa maukasta pyttipannua lisäämällä joukkoon Aitoa pääsiäispalvia tai karitsan paahtopaistia.
Kananmunista voi puolestaan loihtia esimerkiksi munakkaan, johon voi lisätä mitä tahansa jääkaapista löytyvää, kuten palvattua karitsanpaistia. Näin vältät ruokahävikin ja saat samalla luotua helppoja ja ravitsevia aterioita arkeen.
Mitkä ovat parhaat tavat säilyttää ylijäämäruoat?
Ylijäämäruokien säilytys on tärkeää, jotta ne pysyvät tuoreina ja käyttökelpoisina mahdollisimman pitkään. Pakastaminen on yksi tehokkaimmista tavoista säilyttää ylijäämäruokia. Esimerkiksi karitsan paahtopaisti säilyy pakastimessa tuoreena useita kuukausia.
Oikeanlaiset säilytysastiat ovat myös avainasemassa. Ilmatiiviit astiat auttavat pitämään ruoan tuoreena ja estävät sen kuivumista. Lisäksi kannattaa merkitä astioihin selkeästi, mitä ne sisältävät ja milloin ne on säilötty, jotta tiedät, mitä jääkaappiisi tai pakastimeesi on varastoitu.
Miten leikkeleet ja lihatuotteet voivat olla osa terveellistä ruokavaliota?
Leikkeleet ja lihatuotteet voivat olla osa terveellistä ruokavaliota, kun valitset vähärasvaisia ja vähäsuolaisia vaihtoehtoja. Esimerkiksi Aito pääsiäispalvi ja karitsan paahtopaisti ovat luonnostaan vähärasvaisia ja sisältävät sydänmerkin, mikä tekee niistä erinomaisen valinnan terveelliseen ruokavalioon.
Voit käyttää näitä tuotteita monipuolisesti erilaisissa resepteissä, kuten salaateissa, keitoissa tai täytettyjen leipien osana. Näin saat lisättyä ruokavalioosi maukkaita proteiininlähteitä ilman turhia lisäaineita.
Mitä reseptejä voi tehdä pääsiäisen ylijäämäruoista?
Pääsiäisen ylijäämäruoista voi loihtia monenlaisia herkkuja. Esimerkiksi kinkusta voi valmistaa herkullista kinkkukiusaa tai pastakastiketta. Lammaspaistista, kuten pintasavustetusta karitsanpaistista, syntyy taas maistuvaa lammaspataa tai lammaspyöryköitä.
Maukas lammaspata
Tämä pata hyödyntää ylijääneen lammaspaistin herkulliseksi arkiruoaksi.
Ainekset:
- 400 g kypsää lampaanpaistia kuutioituna
- 1 sipuli hienonnettuna
- 2 valkosipulinkynttä murskattuna
- 2 porkkanaa kuutioituna
- 2 perunaa kuutioituna
- 2 dl lihalientä
- 1 dl punaviiniä (tai lisää lihalientä)
- 1 tl rosmariinia
- ½ tl timjamia
- ½ tl mustapippuria
- 1 rkl tomaattipyreetä
- 1 rkl oliiviöljyä
Valmistus:
- Kuullota sipuli ja valkosipuli padassa oliiviöljyssä.
- Lisää joukkoon porkkanat, perunat ja lampaanpalat, ja paista hetki.
- Sekoita joukkoon tomaattipyree ja kaada päälle lihaliemi sekä punaviini.
- Mausta rosmariinilla, timjamilla ja mustapippurilla.
- Anna padan hautua miedolla lämmöllä kannen alla noin 30 minuuttia.
- Tarkista maku ja tarjoile esimerkiksi leivän kanssa!
Mehevät lammaspyörykät
Jauhetusta lampaanpaistista saa herkullisia ja mausteisia pyöryköitä.
Ainekset:
- 400 g kypsää lampaanpaistia hienonnettuna
- 1 kananmuna
- ½ dl korppujauhoja
- 1 sipuli hienonnettuna
- 1 valkosipulinkynsi murskattuna
- ½ tl suolaa
- ½ tl mustapippuria
- ½ tl jeeraa (juustokuminaa)
- 1 tl kuivattua oreganoa
- 1 rkl oliiviöljyä paistamiseen
Valmistus:
- Sekoita kaikki ainekset kulhossa tasaiseksi massaksi.
- Pyörittele taikinasta pieniä lihapullia.
- Kuumenna pannulla oliiviöljyä ja paista pyörykät kullanruskeiksi.
- Tarjoile esimerkiksi jogurttikastikkeen ja salaatin kanssa.
Miten laatu korostuu Savuhovin tuotteissa?
Tuotteemme ovat myös luonnostaan vähärasvaisia ja sisältävät sydänmerkin, mikä tekee niistä terveellisiä vaihtoehtoja niin arkeen kuin juhlaan. Avainlippu-merkki osoittaa tuotteidemme suomalaisen alkuperän ja laadun. Kannustamme kokeilemaan tuotteitamme osana terveellistä ja maukasta ruokavaliota.