Joulukinkun jämille löytyy lukuisia herkullisia käyttötapoja, joilla voit välttää ruokahävikin ja nauttia juhlan mausta vielä pitkään. Kinkkuviipaleet sopivat erinomaisesti voileipiin, salaatteihin, pastaruokiin, piirakoihin ja moniin muihin arjen herkkuihin. Oikein säilytettynä kinkkujämät säilyvät tuoreina useita päiviä, ja pakastettuna jopa kuukausia. Tutustu näihin viiteen helposti toteutettavaan ideaan, joiden avulla kinkun jämät muuntuvat uusiksi, maukkaaksi aterioiksi.
Mitä joulukinkun jämille kannattaa tehdä?
Joulukinkun jämät kannattaa hyödyntää monipuolisesti uusissa ruokalajeissa, kuten voileivissä, salaateissa, pitsoissa, pastoissa, munakkaissa ja piirakoissa. Näin vähennät ruokahävikkiä, säästät rahaa ja saat vaihtelua ruokavalioon joulun jälkeenkin.
Kinkun jämien käyttö on sekä taloudellisesti että ympäristön kannalta järkevää. Suomalaisissa kodeissa heitetään vuosittain pois suuria määriä ruokaa, joten jämien hyödyntäminen on vastuullinen valinta. Jouluruokien jämät ovat jo valmiiksi maustettuja ja kypsiä, mikä tekee niistä nopeita ja helppoja ainesosia kiireisiin arki-iltoihin.
Kun hyödynnät kinkun jämiä, huomioi muutama perusasia:
- Säilytä kinkku aina jääkaapissa asianmukaisesti suojattuna
- Käytä tuore kinkku 3-4 päivän kuluessa tai pakasta se pidempää säilytystä varten
- Kuumenna jo kerran jäähdytetyt kinkkujämät huolellisesti uudelleen käytettäessä
- Kokeile erilaisia makuyhdistelmiä – kinkku sopii sekä suolaisiin että makeahkoihin ruokiin
Miten joulukinkkuviipaleet säilyvät parhaiten?
Joulukinkkuviipaleet säilyvät parhaiten ilmatiiviissä rasiassa jääkaapin kylmimmässä osassa 2-3 °C lämpötilassa. Oikein pakattuna tuore kinkku säilyy jääkaapissa 3-4 päivää, ja pakastettuna jopa 2-3 kuukautta täysin käyttökelpoisena.
Kinkkuviipaleiden säilyvyyteen vaikuttaa merkittävästi se, miten niitä käsitellään juhlapöydän jälkeen. Viilennä kinkku mahdollisimman nopeasti ruokailun jälkeen – älä jätä sitä huoneenlämpöön tuntikausiksi. Pakkaa viipaleet tiiviisti kelmun alle tai ilmatiiviiseen rasiaan, jotta kinkku ei kuivu tai ime itseensä muita makuja jääkaapista.
Pakastaminen on erinomainen tapa säilyttää kinkun makua pidempään:
- Jaa kinkkuviipaleet käyttöannoskokoihin
- Pakkaa annokset tiiviisti kelmuun ja vielä pakastepussiin tai -rasiaan
- Merkitse pakkauksiin päivämäärä ja sisältö
- Sulata pakastettu kinkku hitaasti jääkaapissa, ei huoneenlämmössä
Jos huomaat kinkkuviipaleiden tuoksuvan, maistuvan tai näyttävän epäilyttäviltä, älä ota riskiä – hävitä ne. Turvallisuus on aina tärkeintä ruuan käsittelyssä.
Miten valmistetaan maukas joulukinkkuvoileipä?
Täydellinen joulukinkkuvoileipä syntyy, kun yhdistät tuoreita kinkkuviipaleita laadukkaaseen leipään ja täydentäviin raaka-aineisiin. Parhaimmillaan voileipä on, kun käytät rapeakuorista, tummaa leipää, ohuelti levitettä, joulukinkkua ja raikkaita lisukkeita.
Klassiset joulukinkkuvoileivät ovat olleet osa suomalaista ruokakulttuuria sukupolvien ajan. Voileipä on nopea tapa nauttia joulukinkun jäämistä vielä pitkään juhlan jälkeen. Kinkun makua korostavat parhaiten hieman happamat tai makeat lisukkeet, jotka luovat tasapainoisen kokonaisuuden.
Perinteisen joulukinkkuvoileivän resepti:
- 2 viipaletta tummaa ruisleipää tai muuta täysjyväleipää
- Ohut kerros voita tai majoneesia
- 4-5 siivua Savuhovin joulukinkkuviipaleita
- 1 rkl sinappituorejuustoa tai lempeää sinappia
- 2-3 ohutta rengasta punasipulia
- Muutama viipale suolakurkkua
- Tuoretta tilliä tai ruohosipulia koristeeksi
Kokoa voileipä levittämällä ensin ohut kerros voita tai majoneesia leivälle. Asettele kinkkuviipaleet kauniisti ja lisää päällä sinappi tai sinappituorejuusto. Viimeistele punasipulilla, suolakurkulla ja yrteillä. Nauti heti tai pakkaa mukaan evääksi.
Kuinka tehdään helppo kinkkupasta?
Helppo kinkkupasta valmistuu alle 20 minuutissa yhdistämällä keitettyjä pastoja, joulukinkkuviipaleita, kermaista kastiketta ja mausteita. Tämä on erinomainen arkiruoka kiireiseen iltaan, kun haluat hyödyntää joulukinkun jäämiä tehokkaasti ja nopeasti.
Pasta toimii täydellisenä pohjana joulukinkulle, sillä kinkun suolainen maku täydentää pastan neutraaliutta. Kermainen kastike sitoo maut yhteen ja tuo ruokaan täyteläisyyttä. Voit helposti muunnella perusreseptiä saatavilla olevien raaka-aineiden mukaan.
Kinkkupasta 4 hengelle:
- 400 g pastaa (penne, fusilli tai fettuccine)
- 200-300 g Savuhovin joulukinkkuviipaleita suikaloituna
- 1 sipuli hienonnettuna
- 2 valkosipulinkynttä murskattuna
- 2 dl ruokakermaa
- 1 dl juustoraastetta (parmesaani tai muu kypsytetty juusto)
- 2 rkl oliiviöljyä
- 1 tl rouhittua mustapippuria
- Ripaus suolaa maun mukaan
- Tuoretta persiljaa tai basilikaa
Keitä pasta al dente -kypsyyteen suolalla maustetussa vedessä. Kuullota samalla sipulit oliiviöljyssä pannulla, lisää kinkkusuikaleet ja paista kevyesti. Kaada kerma joukkoon, anna kiehahtaa ja lisää juustoraaste sekoittaen tasaiseksi kastikkeeksi. Mausta mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla. Sekoita valutettu pasta kastikkeeseen, kuumenna vielä hetki ja koristele yrteillä. Tarjoile välittömästi.
Miten valmistaa maukas kinkkupiirakka?
Maukas kinkkupiirakka valmistetaan yhdistämällä voitaikinapohja täyttävään kinkkuseokseen, jossa on kermaa, kananmunaa ja juustoa. Piirakka on helppo valmistaa ja sopii erinomaisesti sekä välipalaksi että pääruoaksi salaatin kanssa tarjoiltuna.
Kinkkupiirakka on klassinen suomalainen tapa hyödyntää joulukinkun jämiä. Se on monikäyttöinen ruoka, joka maistuu sekä lämpimänä että kylmänä. Voit valmistaa suuremman piirakan perheateriaksi tai pienempiä annospiirakoita evääksi ja vieraille tarjottavaksi.
Perinteinen kinkkupiirakka (8-10 annosta):
Pohja:
- 150 g voita tai margariinia
- 3 dl vehnäjauhoja
- 1 tl leivinjauhetta
- 2 rkl kylmää vettä
- ripaus suolaa
Tai käytä valmista piirakkapohjaa.
Täyte:
- 300 g Savuhovin joulukinkkuviipaleita kuutioituna
- 1 punasipuli hienonnettuna
- 200 g juustoraastetta (emmental tai gouda)
- 4 kananmunaa
- 3 dl ruokakermaa
- 2 rkl sinappia
- 1 tl kuivattua timjamia
- mustapippuria maun mukaan
Valmista pohja nyppimällä voi ja jauhot muruseokseksi. Lisää vesi ja suola, sekoita taikinaksi kädellä. Painele taikina piirakkavuoan (halkaisija noin 28 cm) pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa 200 asteessa 10 minuuttia.
Valmista täyte sekoittamalla kananmunat, kerma, sinappi ja mausteet. Levitä esipaistetun pohjan päälle kinkkukuutiot, sipuli ja juustoraaste. Kaada munatäyte päälle. Paista 175 asteessa noin 35-40 minuuttia, kunnes piirakka on hyytynyt ja saanut kauniin värin. Anna piirakan jäähtyä hetki ennen tarjoilua.
Joulukinkkuviipaleet ovat monipuolinen raaka-aine, joka taipuu lukuisiin herkullisiin ruokiin. Savuhovin laadukkailla joulukinkkuviipaleilla onnistut näissä resepteissä takuuvarmasti. Tuotevalikoimastamme löydät joulukinkkujen lisäksi myös muita herkullisia leikkeleitä ja makkaroita, jotka tuovat makua arkeen ja juhlaan. Tutustu kattavaan valikoimaamme ja löydä uusia suosikkeja ruokapöytääsi.